ФЕДОРЧЕНКО ОЛЕКСІЙ МИХАЙЛОВИЧ (ФРЕД)

 Безимени1-120 грудня 2018 року пішов з життя

ФЕДОРЧЕНКО ОЛЕКСІЙ МИХАЙЛОВИЧ (ФРЕД)

кандидат медичних наук, доцент кафедри мікробіології, вірусології та імунології .

Олексій Михайлович – один з найстаріших викладачів нашого ВИШу, певною мірою-легенда ДМІ та кафедри мікробіології. Людина, яка на початку 70-х років минулого сторіччя з паспортом ООН, як представник ВООЗ, працювала у найвіддаленіших куточках світу — островах Океанії, в еквваторіальній Африці і т.і. В той час він був не єдиним викладачем нашого ВНЗ, що працював за кордоном. Проте статус Олексія Михайловича був особливим. Він працював там, де не було ні радянської амбасади, ні взагалі кого-небудь з СРСР. Був «одним в полі воїном». Приймав участь у реалізації програми ВООЗ по глобальної ліквідації натуральної віспи, за що був нагороджений відповідною відзнакою ВООЗ. Своєю успішною працею презентував не тільки себе, а й нашу рідну Alma mater. Мабудь невипадково з усіх, хто стажувався перед можливою поїздкою за кордон вибрали саме його.

Скупі рядки офіційною біографії виглядають так:

Після школи Федорченко О.М. закінчив з відзнакою київське військово медичне училище ім. Щорса, служив полковим фельдшером, а потім закінчив Донецький медичний інститут і спецординатуру з підготовки лікарів для роботи за кордоном. Працював асистентом, пройшов відбіркову комісію ВООЗ, ООН і працював радником на островах Океанії (Кірібаті і Тувалу), а потім радником Африканського Регіонального Бюро ВООЗ з інфекційних хвороб. В останні роки навчав переважно іноземних студентів, викладав мікробіологію англійською мовою. Олексій Михайлович нагороджений значком «Відмінник охорони здоров’я» та медаллю «Ветеран праці».

         Проте за цима рядками не видно по військовому підтягнутого, ставного широкоплечого чоловіка , що хвацько виходить з майже недоступного тоді для більшості радянських громадян  авто («Волгі»-ГАЗ 24). В перші роки після повернення з закордону, Олексій Михайлович-взірець для наслідування для студентів-чоловіків, кумір для студенток. Завжди інформований, коректний у спілкуванні зі студентами (не кожен викладач тоді вмів зробити зауваження не ображаючі студента), впевнений у собі, спортивний. Це багато чого важило та цінувалось тодішніми студентами. За глаза та й не тільки Олексій Михайлович Федорченко отримав призвисько «Фред». Йому приємно було пізніше згадувати про ті часи: «користувався величезним успіхом і любов’ю у студентів». При спілкуванні з колегами та студентами стався у нагоді попередній дипломатичний вишкіл, що передував дозволу поїхати працювати за кордон.

      Пішла особистість без якої важко уявити нашу кафедру та наш ВНЗ за останні 30-40 років, одна з особистостей, що своєю працею, життям складають Історію нашого ВИШу.

Колектив кафедри мікробіології, вірусології та імунологіії ДНМУ МОЗ України співчуває родині та друзям, близьким Олексія Михайловича в зв`язку з тяжкою втратою. Пам`ятаємо.